top of page
Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Klik hier om contact op te nemen.

Contactgegevens

Info@mz-taxandlegal.nl

Tel: 0687972584

  • Foto van schrijverMZ Tax & Legal Services

Auto zakelijk of privé aanschaffen?

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende fiscale regels en mogelijkheden. Eén van de zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt, is het reizen naar uw opdrachten en/of uw klanten. Een belangrijke keuze die u moet maken bij het aanschaffen van een auto, is of u deze privé of zakelijk wilt aanschaffen. In deze blog delen we een aantal handige boekhoudtips met betrekking tot de aanschaf van een auto voor de ondernemers voor de inkomstenbelasting (zelfstandigen met een eenmanszaak of een vof).

Wanneer u als ondernemer een auto aanschaft, kunt u ervoor kiezen om deze privé of zakelijk aan te schaffen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende voorwaarden en regels. U kunt het voertuig voor de inkomstenbelasting tot het ondernemingsvermogen rekenen, ook als de auto voor de omzetbelasting tot het privévermogen is gerekend. Andersom kan dit natuurlijk ook. De keuze voor de omzetbelasting staat dus los van de keuze voor de inkomstenbelasting.

Let u wel op dat als een auto eenmaal op de zaak staat, dat u als ondernemer deze in beginsel niet overbrengen naar privé. Overbrengen naar privé kan wel als fiscaal sprake is van een zogenaamde bijzondere omstandigheid. Daarvan is niet vaak sprake.

Auto privé

Bent u van plan om uw auto zowel voor zakelijke als privédoeleinden te gebruiken, dan heeft u de mogelijkheid om uw auto privé aan te schaffen. Als u ervoor kiest om de auto privé aan te schaffen, kunt u deze niet op de zaak zetten. Dit betekent dat de kosten van het voertuig niet ten laste van uw winst boeken. Daarnaast kunt u geen btw terugvragen. U kunt wel een belastingvrije onkostenvergoeding ontvangen van € 0,21 per zakelijke kilometer of ten laste van uw winst brengen. Daarnaast kunt u wel de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover uw auto wordt gebruikt voor belaste omzet.


Auto zakelijk

Als u ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen, zijn er meer mogelijkheden om fiscale voordelen te behalen. De aanschaf en de autokosten worden dan betaald door uw onderneming. Bij autokosten kunt u denken aan onderhoud, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, parkeerkosten en waskosten. Daarnaast komt jaarlijks de afschrijving op de auto ook ten laste van de winst.

Bij een zakelijke auto dient u echter wel rekening te houden met een aantal (nadelige) gevolgen. Zo realiseert u bij verkoop van de auto mogelijk een belaste winst. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u een aftrekbaar lijdt. Verder krijgt u ook te maken een bijtelling voor het privégebruik, als u de auto van de zaak ook privé gebruikt.

Conclusie

Het antwoord op de vraag wat voordeliger is, de auto zakelijk of privé, is afhankelijk van allerlei omstandigheden en factoren. Dit maakt het lastig om exact te berekenen wat voordeliger is. In beginsel is het uitgangspunt dat bij lage afschrijvingskosten of bij veel zakelijke kilometers een privéauto over het algemeen voordeliger. Als ondernemer is het dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende voorwaarden en regels met betrekking tot de aanschaf van een auto. Door deze regels goed toe te passen, kunt u als ondernemer kosten besparen en uw boekhouding efficiënter bijhouden. Het aanschaffen van een auto kan voor veel ondernemers een belangrijke investering zijn. Door goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden en verschillen tussen de aanschaf van een auto privé of zakelijk, kunt u als ondernemer een weloverwogen keuze maken en kosten besparen. Met behulp van de juiste boekhouding tips en het correct toepassen van de regels, kunt u uw boekhouding efficiënter en overzichtelijker maken. Wij kunnen aan de hand van alle gegevens een berekening van de voordeligste variant voor u maken. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op!

29 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page